Recette

STOOFVLEES BEREID MET ZULTE “BRUIN” BIER (4 personen)


Door chef Christophe Leconte

ingrédients

  • 1.75 kg rundsstoofvlees in stukjes van 2.5 cm gesneden
  • 4 eetlepels boter of spekvet
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 middelgrote witte uien in plakjes van een halve centimeter gesneden
  • 3 eetlepels bloem
  • anderhalve liter runderbouillon
  • 1 flesje ZULTE BIER van 330 ml
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes

 Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout en peper.
Neem een pot met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur.
Naargelang de grootte van je pan herhaal je wat volgt: bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren.
Als het vlees heel mooi aangekleurd  is, haal je het uit de pan (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees, nadat je de pan gedeglaceerd hebt met ZULTE BIER.
Je brengt telkens dit jus over in een stoofpot met deksel.
Voeg 2 eetlepels boter toe in diezelfde pan, zet het vuur lager en voeg de uien toe met 1/2 theelepel zout. Laat een 15 tal minuten bruinen.
Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt in ongeveer 2 minuten.
Breng de bouillon in de stoofpot, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg  ZULTE  BIER, tijm, laurier en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe.
Zet het vuur hoger en breng aan de kook.
Zet het vuur lager, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen (dus zeker niet koken) tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is.
Langer sudderen kan ook als je de saus dikker wil. Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken.
Zonder deksel op de pot voor een dikkere saus, maar wel opletten dat de pot niet droogkookt.
Een half uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. 
aat verder sudderen.

Verwijder de tijm en laurier en serveer stoofvlees met gekookte aardappelen, pasta of lekkere frieten met mayonnaise.

Serveer natuurlijk met een extra flesje ZULTE op tafel.

Veel succes, maar vooral veel kookplezier.

Christof,

Proost en smakelijk

Print dit recept